Pentru cei din ospitalitate a fost super greu ultimul an și nu va fi mai ușor nici de acum înainte! Discutam despre ciubuc la o locație pentru care ofer consultanță și toți cred că omitem faptul că bacșișul NU ESTE OBLIGATORIU! Acesta reprezintă mulțumirea oaspetelui față de serviciile oferite, dar asta poate fi făcută și printr-un simplu „Mulțumesc” sau „Vom mai veni pe la voi”.

Oricum, am enumerat mai jos câteva lucruri care vor spori șansele unui bacșiș:

1. Pregătește-te

Un lucru foarte important în ceea ce facem și baza succesului până la urmă este pregătirea! Meniul, mesele curate și aranjate, playlist-ul, curățenia, prep-ul în bar, prep-ul în bucătărie, toate acestea ajută ca experiența oaspeților să fie completă. Fără pregătiri nu poți face treabă, nu poți avea un service rapid și nu ai timp să te ocupi de cel care ți-a trecut pragul.

2. Întâmpină

Am scris în ultimul articol, Importanța unui salut (link), faptul că este foarte de mare ajutor să-i întâmpini și să-i saluți pe oaspeți și mai ales să creăm o conexiune, să reușim să le câștigăm încrederea și astfel să ne permită să le oferim o experiență pentru care să revină. Când abordezi un oaspete prima dată, prezintă-te cu numele tău.

3. Cunoaște-ți meniul!

În momentul în care mergi la masă și nu știi garnitura unui preparat sau distilatul de bază a unui drink, pierzi din credibilitatea pe care o are oaspetele față de tine! Plus, doar să mergi să întrebi barmanul sau bucătarul despre aceste lucruri, înseamnă energie pierdută și mai puțin timp să te ocupi de cei așezați la masa ta

4. Citește-ți „Publicul”

Un alt factor foarte important și necesar este să-ți dai seama ce fel de persoane sunt așezate la masă! Unii oameni sunt uimiți și impresionați de un ospătar care trece des pe la masă, întreabă și recomandă produse, dar în același timp, sunt alții care doresc să stea liniștiți, să fie vizitați la momentul potrivit și nu au nevoie de recomandări fiindcă știu exact ce își doresc. Ei bine, încadrându-i corect, știi cum să te comporți cu ei și să le oferi o experiență demnă de bacșiș.

5. Anticipează

Îți poți impresiona foarte ușor oaspeții anticipând necesitatea unei beri, a unui drink sau chiar a unui desert! Dar în același timp, să nu-i lipsească nimănui băutura de pe masă, sau mai exact, să nu aibă niciodată paharul gol, fac foarte mult, plus că dacă omul nu stă cu paharul gol niciodată, crește și nota, astfel, crește bacșișul! Tu ești mulțumit, oaspeții sunt mulțumiți, șeful este mulțumit!

6. Lucrează în echipă

Nu poți servi de unul singur un local întreg, nu poți servi de unul singur o masă, ai nevoie de colaborarea celorlalte sectoare și de întreaga echipă a unui local! Dacă tu crezi că întreaga activitatea a unui local se învârte în jurul unei singure persoane, GREȘEȘTI ENORM!

7. Oferă mici atenții

Oamenii se simt foarte bine atunci când primesc ceva gratis. De exemplu, după ce oaspeții au luat masa, oferă-le ceva dulce, o bomboană. Sau la cafea oferă un biscuite.

8. Let me entertain you”

Interacționează cu oaspeții tăi prin glume, fredonează melodia care se aude în boxe, fii natural. Dar ține cont că nu ești la un show de stand-up comedy și nici la karaoke. Fă toate aceastea în limita bunului simț și doar dacă oaspeții îți transmit că este în regulă să interacționezi cu ei. Dacă vor intimitate, le oferi intimitate.

9. Personalizează. Fii creativ!

Când oaspeții îți cer nota de plată, scrie pe bonul fiscal un simplu mulțumesc și eventual un smiley face. Este doar o idee.

10. Nu aștepta bacșișul

Nu știu despre voi, dar vorba aceea cum că „în momentul în care încetezi să alergi după bani, ei încep să vină la tine” să știi că se aplică. Și nu pentru faptul că este ceva făcătură, ci pentru faptul că odată ce ai scos factorul financiar din ecuație, rămâne doar pasiunea și dorința de a face o treabă cât mai bună. Sau, altfel spus, rămâne ospitalitatea.

Comentează și distribuie să vedem ce părere au și alți colegi! 😉

Accesorii făcute de mână potrivite pentru orice ținută și eveniment

3 thoughts on “Cum să faci bacșiș mai mare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.