HoReCa – Hoteluri, Restaurante, Cafenele + Pub-uri + Bistro-uri + Fast Food-uri

Nu eu i-am dat definiția asta, este una veche, de „afară”, unde i se zice Industria Ospitalității. I se zice așa fiindcă cei care activează în acest domeniu trebuie să-i primească pe cei care îi trec pragul cu tot ce au mai bun și mai frumos, cu cele mai bune servicii.

Miturile sau chiar faptele unora de pe vremuri cum că barmanii îți vor umple paharul cu gheață tocmai fiindcă doresc să te fure la alcool sau că ospătarul îți scuipă în mâncare ș.a.m.d. în momentul de față sunt trecute.

Acum trăim vremurile în care oricine poate merge în alt local dacă nu-i plac serviciile, se poate plânge pe social media și abia apoi poate ajunge la acele vremuri în care le va povesti prietenilor despre experiența neplăcută pe care a avut-o la localul respectiv.

Industria Ospitalității înseamnă mai mult decât șutit 10 ml de alcool dintr-un drink și mai mult decât acel scuipat în mâncare! Industria asta înseamnă experiențe faine oferite oamenilor care îți trec pragul. Zâmbete naturale și interes sincer la adresa acestor oameni. Simpla satisfacție de a-ți muțumi oamenii pe care i-ai servit, de a reveni și a te căuta cu privirea atunci când revin. De a-i întreba pe colegii tăi dacă ești la muncă, de a cere ca tu să-i servești chiar dacă nu stau pe sectorul tău sau să vină tot la barul tău la un festival unde mai lucrează încă 100 de barmani, asta înseamnă ospitalitate și recunoștința omului pe care l-ai servit!

Sunt persoane care activează în acest domeniu dinainte să-i știu eu denumirea și dinainte de a face diferența între HoReCa și ospitalitate. Unii s-au adaptat vremurilor și chiar au început să inoveze, iar alții nu au făcut nimic altceva decât să continue pe acel vechi drum. Primii sunt încă prezenți în industrie și bine înfipți, aș putea spune, și cei din a doua categorie fie alcoolici, fie reprofilați fiindcă „nu se mai face treabă ca pe vremuri”.

Ah, să nu uit, „Clientul nostru, stăpânul nostru” a murit de mult! Dar ăsta este un subiect de discutat cu altă ocazie! 😉

Astea sunt câteva puncte, sigur mai sunt lucruri pe care le pot adăuga, dar voi reveni asupra acestui lucru!

Tu ce părere ai? Sau mai bine spus, cu ce dorești să completezi?

One thought on “Proprie definiție a HoReCa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.